Je smiselno izkoristiti priložnost?

Članek slika

Nihajnost pomembnejših borznih trgov je trenutno na eni izmed najnižjih vrednosti v zadnjih 25 letih. Kako dolgo bo rast še trajala?

Dogajanje na trgih v zadnjih tednih nas lahko navdaja z optimizmom. Čeprav nismo doživeli kakšne večje rasti, so vlagatelji mirni. In tudi trgi se posledično odzivajo pozitivno.

Politična negotovost v Evropi, ki smo ji bili priča še pred nekaj meseci, je mimo. In zdi se, kot da so bile vse skrbi odveč. Tisti, ki so izkoristili dogajanje za povečanje izpostavljenosti evropskim delnicam, so trenutno zelo zadovoljni. Povprečna sprememba delniških vzajemnih skladov, ki večji del sredstev vlagateljev investirajo v evropske delnice, v letošnjem letu znaša več kot 5 odstotkov.

S podobno rastjo se lahko pohvalijo tudi delniški skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v ameriške delnice. Med najdonosnejšimi pa so se znašli skladi, ki večji del sredstev vlagateljev investirajo v delnice iz sektorja tehnologija. Najdonosnejši slovensiki vzajemc iz tega sektorja je Infond Technology, vrednost katerega se je letos zvišala za 17,67 odstotka.

Kot smo videli tudi večkrat v preteklosti, so tudi tokrat vlagatelji pozitivno razpoloženje na trgih izkoristili za povečanje izpostavljenosti razvijajočim se trgom, ki v takem okolju praviloma beležijo višjo rast. Tako so prilivi v delnice razvijajočih se držav v Aziji letos dosegli najvišjo raven v zadnjih skoraj treh letih, kar se je odrazilo tudi na rasti tečajev delnic. Povprečna rast delniškega vzajemnega sklada v Sloveniji, ki sredstva vlagateljev investira v azijske države v razvoju, je letos znašala 12,42 odstotka. Med slovenskimi vzajemnimi skladi iz razvijajočih se držav tokrat izstopa predvsem družba ALTA Skladi, saj ima tri najdonosnejše domače vzajemce, ki investirajo primarno v države v razvoju, v letošnjem letu. Sklad ALTA KOMET, ki sredstva vlagateljev investira v delnice Južne Koreje, Mehike ter Turčije je letos zrasel za 18,26 odstotka. ALTA INDIA je od začetka leta pridobil 17,82 odstotka, ALTA TURKEY pa je pridobil 16,37 odstotka.

Negativno rast pa so beležili predvsem skladi iz sektorja Energija ter posledično tudi tisti, ki večji del sredstev vlagateljev investirajo v delnice držav Vzhodne Evrope. Na teh trgih sicer še vedno vidimo veliko potenciala in bi lahko vlagatelji zadnji padec izkoristili za povečanje deleža ter poceni nakupe.

Potencial trgov je smotrno izkoristiti

Dogajanje na trgih, kot smo v preteklih tednih že nekajkrat zapisali, je trenutno optimistično. Politična negotovost je večinoma že za nami, Evropa in države v razvoju so začeli nižati zaostanek za ameriškimi delnicami, ki se je ustvaril v zadnjih 8 letih, makroekonomski kazalci pa so tudi pozitivni. Enega izmed najbolj pozitivnih kazalcev najdemo v rezultatih podjetij. Kar v 8 od 11 sektorjev, gledano globalno, se letos pričakuje rast dobičkov podjetij. To sovpada z rezultati podjetij v prvem letošnjem četrtletju, ko so dobički podjetij rasli z dvomestno stopnjo v vseh pomembnejših regijah. To se je zgodilo prvič po letu 2010.

Morebitnih nevarnosti na trgih v tem trenutku ne vidimo. Če že, so te politične narave, največ pozornosti pa bi morali nameniti ZDA.

Tako bi vlagatelji lahko v tem trenutku razmislili o prilagoditvi portfelja ter izkoristili pozitivni trend na pomembnejših svetovnih borzah. Tako, kot v preteklih letih, priporočam, da se pred spremembami posvetujete z neodvisnim finančnim strokovnjakom, ki vam lahko pomaga sestaviti za vas primerno strukturo portfelja.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja