Trgi v razvoju - zatišje pred viharjem?

Članek slika

Privlačnost trgov v razvoju je bila med vlagatelji v zadnjih 20 letih zelo spremenljiva. S konkretnimi podatki podprta teorija o dolgoročnem potencialu teh držav, je podprta tudi z donosnostjo njihovih delniških trgov.

Poglejmo primer: gledano od 31. decembra leta 2000 do 31. januarja letošnjega leta je delniški indeks MSCI Emerging Markets vlagateljem prinesel povprečno letno donosnost v višini 9 odstotkov. Globalni delniški indeks MSCI ACWI pa je v istem obdobju na letni ravni rasel s povprečno stopnjo 4,53 odstotka.

Ne glede na zgoraj zapisano so rezultati v zadnjem desetletju popolnoma drugačni. Razlika med povprečno letno donosnostjo indeksa držav v razvoju v primerjavi z globalnim delniškim indeksom je 1,25 odstotka v prid slednjega. Razlika se morda na prvi pogled ne zdi visoka, toda če upoštevamo obdobje, je to približno 13 odstotkov v donosnosti manj ob občutno višji sprejeti stopnji tveganja. Nihajnost delniških trgov držav v razvoju je bila v istem obdobju za 40 odstotkov višja, kot pri globalnem indeksu.

2016 - leto preobrata

Kljub višji nihajnosti se zdi, kot da je bilo leto 2016 - leto preobrata za države v razvoju in trend se nadaljuje tudi v letošnjem letu. Delnice in obveznice razvijajočih se držav nadaljujejo z višjo rastjo, kot primerljivi vrednostni papirji razvitih držav. In to kljub temu, da smo novembra, po ameriških volitvah, doživeli zelo visoke odlive v višini 7 milijard dolarjev iz držav v razvoju, kar je negativno vplivalo na vrednost nacionalnih valut ter vrednosti tamkajšnjih delnic in obveznic. Ne glede na dogajanje ob koncu leta, je indeks MSCI EM leto zaključil z 11,19 - odstotno rastjo, kar je za več kot tri odstotke višje od globalnega indeksa MSCI ACWI.

Tuj kapital se tudi v letu 2017 pospešeno vrača v vrednostne parije držav v razvoju in tudi upravitelji premoženja, in posledično njihovi vlagatelji, so vedno bolj optimistični glede prihodnjega gibanja teh trgov. Ugodna vrednotenja, znaki hitrejšega izvajanja strukturnih reform, okrevanje na surovinskem trgu in zdravi investicijski tokovi so bili odgovorni za to, da so vlagatelji v letu 2016 naenkrat spremenili mnenje glede delniških trgov razvijajočih se držav. Kar pa seveda ne pomeni, da nevarnosti za vlagatelje ni.

Gledano kratkoročno, bodo investicijske odločitve in gibanje trgov držav v razvoju odvisne od zunanjih dejavnikov - predvsem od stanja v ameriškem gospodarstvu. Zaradi tega bi se vlagatelji morali pripraviti na še eno zelo volatilno leto. Trumpove napovedi glede davčne reforme, višje porabe za infrastrukturne projekte ter obrambo, in spodbuda multinacionalk k vračilu kapitala v ameriško gospodarstvo bi praviloma morali voditi k višjemu primanjkljaju ter močnejšemu dolarju. Močnejši dolar in višje obrestne mere praviloma negativno vplivajo na države v razvoju, saj so številna podjetja iz teh držav zadolžena v ameriških dolarjih, in višje obrestne mere in močnejši dolar vodijo k temu, da postanejo obroki vračanja posojil sorazmerno višji.

Regionalno, številni analitiki, vključno z Naložbenim odborom Vzajemci Skupine, največ potenciala za rast vidimo na trgih Vzhodne Evrope, predvsem na ruskem trgu, kar poudarjamo že zadnja tri leta. Prihodnja vrednotenja ruskih delnic (forward P/E) so v povprečju za 40 odstotkov nižja od primerljivih trgov v Aziji ter Latinski Ameriki. Mnenje je podpro tudi z rezultati, saj je indeks MSCI Russia v lanskem letu vlagateljem prinesel 54,82 - odstotno donosnost, merjeno v dolarjih, in glede na trenutna privlačna vrednotenja, pričakujemo pozitivno, sicer nižjo rast na teh trgih videli tudi v letošnjem letu. Na dan 31.1.2017 je P/E ruskih delnic znašal 6,62, kazalec P/B pa 0,85, kar je izjemno nizko. Trenutna stabilizacija cen energentov ter politična sprememba v ZDA še dodatno prispevata k optimizmu glede nadaljnjega gibanja ruskih delnic. Tveganje, na katerega bi morali biti vlagatelji pozorni na trgih držav Vzhodne Evrope, je predvsem politične narave. Še vedno pa svarimo pred Kitajsko, kjer so trenutna tveganja glede na potencial, ki ga ponuja, previsoka.

Trgi v razvoju so dobri, a bodite pripravljeni na višje nihaje

Trenutno, investicijski tokovi ostajajo pozitivni, in vlagatelji se celo vedno bolj odločajo za nakup obveznic v lokalnih valutah držav v razvoju, s čimer dajo glas podpore državam, ki zgodovinsko gledano, spadajo med bolj volatilne ter neučinkovite pri spopadanju z inflacijskimi pritiski. S tem se je tveganje za razvoj borznih balonov na teh trgih občutno povečalo. Vlagateljem v letošnjem letu ne odsvetujemo investicij v države v razvoju, vendar naj bodo še bolj pozorni pri izbiri trga ter bodo pripravljeni na umik v primeru povečane nevarnosti za padec delniških trgov.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja